уторак, 06. септембар 2016.

DA LI JE KRALJEVU POTREBNO UDRUŽENJE MALINARA!?

Svedoci smo da se poslednjih godina malinarstvo uveliko širi i u kraljevačkim selima. Kraljevo je grad koji nema nikakvo udruženje proizvođača ove kulture, tako da su malinari iz ovih krajeva prepušteni drugima da odlučuju o sudbini njihovih proizvoda. 
Sa tom činjenicom, grupa entuzijasta je i pokrenula ovu stranicu "Malinari Kraljevo" kako bi delili iskustva, razmenjivali ideje o malinarstvu i okupili malinare iz Kraljeva i okoline na jednom mestu.
Dosta Vas nam se u nekoliko navrata javljalo sa idejom da bi bilo dobro kako bi se i u Kraljevu osnovalo neko udruženje koje bi zastupalo stavove malinara sa ovog područja.
- Moji su nekada gajili malinu pa su napravili pauzu, sad ja počinjem ponovo - kaže za naš blog Gordan Vesković iz Drakčića koji  radi u Beogradu.
- S obzirom da počinjem da se bavim malinarstvom, i da sam relativno novi u ovome, bio mi je potreban neki savet pa sam došao u kontakt sa jednom gospođom iz našeg ministarstva poloprivrede koja mi je ponudla i predložila opciju da se i u Kraljevu osnuje udruženje malinara. Takođe, ta gospođa mi je predočila i ponudu da se maline iz našeg kraja izvoze za Rusiju - kaže Gordan.
Kompletan rod bi uzeli Rusi koji bi i plaćali dosta veću cenu i  koji bi kamionima, odmah vozili malinu i novac isplaćivali odmah. Veliki problem u početku bio bi nedostatak hladnjače gde bi se skladištila malina ali sa osnivanjem udruženja i skupom što većeg broja malinara i taj problem bi se mogao rešiti tako što bi sami malinari mogli da napreve svoju sopstvenu hladnjaču.

Šta Vi mislite o ovome! Da li ste za to da se u Kraljevu osnuje neko udruženje malinara, koje bi delovalo i zastupalo stavove i interese svih proizvođača sa ovog područja!? Udruženje koje bi se povezalo i sa ostalim udruženjima na teritoriji Srbije i koje bi zastupalo interese i kod hladnjača koje sada vrše odkup maline!?
Pišite nam u komentaru.

1 коментар:

  1. Mislim da formiranje ovakvog udruženja, ne bi ništa loše donelo, naprotiv bilo bi odlično kad bi se malinari iz Kraljeva objedinili i zajedno delovali oko svojih interesa. Malo je velika procedura ali mislim da nije neostvarivo!

    ОдговориИзбриши