уторак, 06. јун 2017.

DOKTOR NAUKA KAŽNJEN ZBOG DAVANJA IZJAVE DA SU MALINJACI U OČAJNOM STANJUDoktor nauka Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo kažnjen je sa 40 odsto od plate (dva puta po 20 odsto) zbog toga što je u izjavi Glasu zapadne Srbije, rekao da su malinjaci u očajnom stanju i da je prognozirana šteta nakon snega i mraza ovog proleća oko 50 odsto.

Direktor Instituta za voćarstvo dr Milan Lukić, rekao je u razgovoru povodom ovog slučaja da se “pravila moraju poštovati” i da niko nije smeo davati izjave bez odobrenja.

“Institut je član radne grupe Ministarstva poljoprivrede i izašao je sa procenama da su štete u malinjacima oko 40 odsto, a onda se Leposavić oglasio i kazao da su malinjaci u katastrofalnom stanju što se ne poklapa sa našom analizom”, navodi Lukić i dodaje da svaki zaposleni u Institutu, čak i doktor nauka, mora zatražiti dozvolu od direktora da bi dao izjavu za javnost.

Sa druge strane, dr Leposavić, inače član komisije koja je proveravala zasade malina i utvrđivala štetu.

Leposavić je na Agronomskom fakultetu u Čačku diplomirao 2001. godine, a magistrirao 2009. Pet godina kasnije doktorirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Član je naučno voćarskog društva Srbije, Saveta ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i Komisije za priznavanje sorti jagodastih vrsta voćaka.

U nastavku pročitajte šta je Leposavić tačno rekao o stanju u malinjacima

Malinjaci u očajnom stanju, a biće još gore

Malinjaci su u veoma lošem stanju u odnosu na prošlu godinu za skoro 50 odsto, a tek nastaju problemi, zbog prelaska iz vlažnog u sušnu period doći će do intezivnijeg sušenja i novih bolesti i štetočina, kaže u izjavi za "Glas zapadne Srbije" profesor Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo.

On dodaje da sve ukupno ne obećava dobar rod, a i pitanje je kvaliteta.

Što se tiče proizvođača preporuka je da strogo poštuju propisane koncetracije i dozvoljena sredstva da ne bi došli u situaciju sa reklamacijama, pošto su najave da će biti rigoroznije kontrole”, rekao je Leposavić.

Prema njegovim rečima, sličnu situaciju imaju i Poljaci, njima je zima napravila mnogo veće štete nego nama, tako da se očekuje deficit maline na svetskom tržištu.


Нема коментара:

Постави коментар