среда, 21. јун 2017.

NEMA DOGOVORA O CENI MALINE, NOVI SASTANCI DO 1. JULADo dogovora između proizvođača i izvoznika maline danas nije došlo na sastanku u Beogradu, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će novi sastanci biti održani do 1. jula i veruje da će se kroz dijalog pronaći prostor za dogovor.

- Do dogovora između proizvođača i izvoznika maline danas nije došlo, iako su malinari iz cele Srbije prvi put nastupili ujedinjeno, a cena od 120 dinara apsolutno je neprihvatljiva - rekao je predsednik Udruženja malinara Srbije, Dobrivoje Radović.


On je posle sastanka malinara, hladnjačara, predstavnika ministarstava trgovine i poljoprivrede i Privredne komore Srbije, rekao da izvoznici, hladnjačari, "ne mogu da se bogate na račun srpskog seljaka".

- Oni moraju da shvate da se ne mogu bogatiti na račun srpskog seljaka. Izvoznici, po meni monopolisti, koji su seli u Valjevu i dogovorili se da se od 120 dinara neće pomaći, stvorili su veliki problem za malinarstvo u celoj Srbiji - rekao je Radović novinarima.

Prema njegovim rečima, malinari traže od države da stane na put svemu što se dešava.

- Mi ćemo imati sednicu upravnog odbora asocijacije, donećemo stavove i najverovatnije će se obustaviti berba maline. Ovo nekadasnje crveno zlato je postalo gorko - naveo je Radović.

On je rekao da će sednica biti održana najkasnije u roku od četiri dana, a smatra da "seljaci mogu da pomere cenu".

- Prosečna cena izvoza za 2016. godinu je bila 2,30 evra, to je bila proizvođačka cena maline. Ove godine se traži 1,83 evra, to je nekih 222 dinara i minimalna cena ispod koje nemate zaradu - zaključio je Radović.

Direktor zemljoradničke zadruge Agro eko voće iz Arilja, Božo Joković, rekao je da je njihov zahtev na sastanku bio da "akutna cena" na nivou zapadne Srbije bude 150 dinara, na šta nisu dobili potvrdan odgovor.

- Smatramo da cena koja je data u Arilju, 125 dinara, nije zaslužena ni po kvalitetu ni po svemu. Mi imamo jedan veliki problem, u odnosu na prošlu godinu imamo umanjen rod, imali smo velike vremenske nepogode i problem sa radnom snagom, ovo su teški dani za srpsko malinarstvo - rekao je Joković.

On je naveo da hladnjačari ćute, dok država kaže da nema mehanizme pomoći.

- Mislim da ćemo danas ili sutra pustiti otvoreno pismo u kabinet premijera i predsednika da se ovo podigne na veći nivo, jer mislim da Privredna komora nije rešenje za cenu maline u 2017. godini - kaže Joković.

On je naveo da je njihov zahtev povećanje cene sa 125 dinara koliko je sada u Arilju, na 150 dinara što je cena na tržištu Srbije, dok će završnu cenu odrediti tržište.

- Kao i prošle godine, kada je malina krenula sa 140 dinara, a završila na 230, 240 dinara, tražili smo to i ove godine, ali za sada nema potvrdnog odgovora - zaključio je Joković.

Vlasnik hladnjače Master fruits, Rade Cvetić, kaže da su u sadašnjoj situaciji u problemu i proizvođači i hladnjačari.

- Proizvođači su u problemu zbog trenutno niske akutne cene, a hladnjačari jer ne znaju šta će se dešavati na svetskom tržistu. Sada hladnjačari izvoze robu od prošle godine, gde su se opekli i izgubili mnogo novca, jer su malinu prošle godine platili 230, 240 dinara, a sada je izvoze sa euro gubitka - objašnjava Cvetić.

On poriče da je u pitanju kartelsko udruživanje hladnjačara, jer "to nema nikakve logike pošto cenu određuje tržište".

- Vi se ne možete dogovoriti. Ima 560 hladnjačara u Srbiji, ovde ne može da se dogovori tri čoveka, a ne svi oni - rekao je Cvetić.

On je istakao da je cena od 120 dinara ono što se proizvođačima isplaćuje odmah kako bi namirili troškove, a da svaka isplata preko te sume zavisi od cene maline na svetskom tržištu.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, rekao je da će se novi sastanak održati u roku od 10 dana kako bi se analiziralo tržište na nivou Evrope i sveta.

- Činjenica je da tržište diktira cenu i da danas nije napravljen pomak, to što zajedno razgovoraju malinari i hladnjačari, ljudi iz PKS, ministarstva trgovine i mi iz ministarstva poljoprivrede, to je bolje u odnosu na bilo kakve radikalne metode - rekao je Nedimović.

On je naveo da očekuje da će u narednim danim cena maline rasti i da će biti prostora za dogovor.

- Ne gubim nadu, u ovo smo ušli u februaru kada smo razgovarali sa 750 malinara. Činjenica da hiper proizvodnja postoji u krajevima oko Srbije, da svi to rade, cena je bila dobra dve godine, moramo dati sve od sebe da zadržimo naše pozicije - rekao je Nedimović.

Ministar je istakao da je važno zaštiti proizvođače i da će u to pogledu biti doneto nekoliko mera, poput Zakona o regulisanju tržišta pojloprivrednih proizvoda koji je spreman za razmatranje u novom mandatu vlade.

On je naveo da Srbija izvozi više od 95 odsto proizvedene maline, kao i da pokazatelji u poslednjih šest meseci dokazuju da malina "ide jako dobro".

- Izvezli smo 50.000 tona malina za zadnjih pet meseci, to je jako dobro. Pojačali smo mere kontrole na granici da ne bi nešto ušlo u našu zemlju što može da ugrozi izvoz maline. Mora još da se radi sa obe strane, mi smo danas pokušali da približimo stavove, ali ne može problem koji postoji 20 godina da rešimo za pet minuta - naveo je Nedimović.

On je kazao da će se do 1. jula opet razgovarati i da je važno negovati dijalog, jer tako postoji i mogućnost za rešenje.

Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар