уторак, 18. јул 2017.

EVO ŠTA SU ZAKLJUČILI NAŠI MALINARI POSLE POSETE KONKURENCIJI U POLJSKOJPoljska, kao najveći konkurent Srbiji po proizvodnji maline, ne bi trebalo da utiče na razvoj malinarstva kod nas, niti na formiranje cene, jer im je malina slabijeg kvaliteta nego naša. Sve to im međutim ne smeta, da kada oni utvrđuju cenu, u obzir prate šta se dešava u Srbiji.

Radni tim koja je formirana u Vladi Srbije obišla je zasade i prisustvavala je berbi maline i razgovarala sa proizvođačima, a sem toga naša delegacija posetila je i tri hladnjače i jednu kooperativu u Poljskoj. Božo Joković, predstavnik proizvođačke grupacije malinara iz Radnog tima, kao i direktor zemljoradničke zadruge "Agro Eko Voće" u Arilju, kaže da nakon posete i sagledavanja stanja u Poljskoj zaključak je "da ispada da smo sami sebi najveći konkurenti".
- Poljska nema sortiment maline da nama konkuriše, nema tržišta kao mi - Francusku, Nemačku, Skandinavske zemlje, Japan, Kanadu, Ameriku. Njihova malina je najbliža našem boljem originalu. Sadržaj šećera po briksu im je 8,3 odsto za razliku od ariljske koja ima 13,5 odsto. Nemaju ni kulturu branja, a malinu beru u gajbice koje su bez otvora i u njih staje tri do četiri kilograma ploda. Gajbice smeštaju u komore hladnjača u kojima smo videli i bare od isceđene maline lošeg kvaliteta - priča Joković.

Naš saogovornik ističe da su u razgovorima s poljskim kolegama saznali da je osnova za formiranje početne cene trenutno stanje na tržištu kao i procena roda u Srbiji.

- Poljska nikako ne može biti konkurent po kvalitetu malini proizvedenoj u zapadnoj Srbiji gde je stacionirano Ariljsko malinogorje sa specifičnim geo-poreklom. A osnova svega su vrhunska organoleptička svojstva malina vilameta i mikera. Kada je reč o kvalitetu maline, dobru malinu imaju: Mačva, Podrinje, centralna Srbije, kao i južni deo Srbije gde se, takođe, proizvode sorte vilamet i miker. Iako je malinartvo u Vojvodini u povoju, mogu reći da je kvalitet tamošnje polke i polane za dva koplja iznad kvaliteta tih sorti u Poljskoj - kaže Božo Joković.

Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар