четвртак, 06. јул 2017.

MALINARI NA SASTANKU SA PREMIJERKOM U 14 ČASOVA. TRAŽE CENU OD 200 DINARA.Predsednik Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović izjavio je da će se predstavnici proizvođača malina sastati danas u 14 sati s premijerkom Anom Brnabić i razgovarati o rešavanju problema nastalih zbog niske otkupne cene tog voća.

On je rekao da ih je predsednica vlade pozvala na sastanak i da su krenuli za Beograd. Sastanak će biti održan u 14 sati u zgradi Vlade Srbije. Sastanku će prisustvovati i ministri poljoprivrede i trgovine, Branislav Nedimović i Rasim Ljajić.

Ponovio je da malinari traže veću otkupnu cenu malina, koja bi trebalo da bude oko 200 dinara za kilogram. U ovom trenutku cena maline uglavnom iznosi između 100 i 125 dinara, a u pojedinim slučajevima oko 150 dinara.

Radović je rekao da od države očekuju pomoć da se nađu kupci u inostranstvu koji će platiti traženu cenu maline i ispita ko od vlasnika hladnjača koje otkupljuju to voće u Srbiji diktira nisku cenu i sprečava da se podigne.

"Neki manji otkupljivači koji su spremni da plate tražene cene kažu da ne smeju da je podignu što ukazuje da postoji monopol", rekao je Radović.

Dodao je da je malina u svetu podbacila u rodu zbog raznih vremenskih nepogoda, kao i u Srbiji, i da je nema previše na tržištu pa nije logično da je cena niža nego prošle godine kada je bila veća ponuda.

Ta činjenica, prema njegovim rečima, potvrdjuje da neko diktira niske cene jer želi ekstremnu zaradu.

Radović je rekao da od Komisije za zaštitu konkurencije očekuje da što brže može utvrdi ko to čini.

Izvor: Kurir


Нема коментара:

Постави коментар