среда, 19. јул 2017.

PROIZVOĐAČI MALINA PONOVO IZIGRANI; AKO IMA DRŽAVA NE ISPUNI ZAHTEVE, OD PONEDELJKA STUPAJU U ŠTRAJK GLAĐU!Proizvođači malina tvrde da su ih hladnjačari ponovo izgirali, ništa ni od akontne cene od 160 dinara po kilogramu. Od ponedeljka stupaju u štrajk glađu u Beogradu.

Upravni odbor malinara Srbije zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da do nedelje nađe rešenje za nagomilane probleme malinara i proizvođača kupine u Srbiji, a ako se to ne desi, predstavnici malinara od ponedeljka počeće štrajk glađu u Beogradu, ispred zgrade Predsedništva Srbije.

"Mi od Vučića ne tražimo da nam država da pare za malinu, nikoga ne uslovljavamo, mi samo tražimo da se ispuni ono što nam je iz vlasti obećano – da cenu maline diktira tržište i tržišni principi a ne monopol i monopolisti.

A znamo, na osnovu informacija koje imamo da u svetu potražnja za nekada crvenim, a sada gorkim crnim zlatom, za malinom raste", kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacijem malinara Srbije.


Malinari će, kako najavljuje Radović, u petak prikupljati potpise proizvođača koji su nezadovoljni otkupnom cenom i stanjem u ovoj proizvodnji, predaće te potpise u petak predsedniku Vučiću a ako ne bude rešenja, od ponedeljka počinju štrajk glađu.

"Da sve bude gore nije ispunjeno ni obećanje koje su hladnjačari dali na poslednjem sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem. Na tom sastanku koji je održan u subotu, predstavnici hladnjačara izašli su sa predlogom da akontna otkupna cena bude 160 dinara po kilogramu, da će tu cenu primeniti najdalje za 48 sati. Evo, danas je sreda, osim hladnjače „Stanić“ u Arilju, koja je akontnu cenu podigla sa 143 na 153 dinara, druge hladnjače, 99 posto njih, nisu ispoštovale to obećanje", kaže Radović.

Po njegovim rečima, stanje u proizvodnji maline iz dana u dan je sve teže.

Zbog loših vremenskih uslova, vrućeg vetra koji je destkovao rod, prinosi su spali na 30 do 50 kilograma po aru, malinari nemaju novca da isplate berače...

Izvor: Kurir

Нема коментара:

Постави коментар