среда, 16. август 2017.

U IVANJICI NA PREOBRAŽENJE PROTEST MALINARAAsocijacija malinara Srbije najavila je mirne proteste 19.avgusta u 16 časova na platou isped Doma kulture u Ivanjici zbog niske otkupne cene ovogodišnjeg roda malina.Na ovaj način žele da iskažu nezadovoljstvo jer su, kako kažu, po ko zna koji put izigrani od strane otkupljivača i hladnjačara. Iako je na poslednjem radnom sastanku, kome su posredovali predstavnici resornog ministarstva i Vlade Srbije, načelno dogovoreno da će hladnjačari pratiti rast cena na inostranom tržištu i uskladiti ih sa našim, do toga nije došlo. I dalje se za malinu isplaćuje od 128 pa do maksimalnih 165 dinara.

Imamo zvanične podatke sa carina da su trenutne izvozne cene u proseku od 2 do 2,80 eura, mada su negde i preko 3 eura za maline, dok su kupine od 1,6 do 2,20 eura. Na sastanku u Vladi sa izvoznicima je dogovoreno da kako raste cena u izvozu tako raste i kod nas u otkupu na nivou čitave Srbije, i to je reč o akontnim cenama. Izigrani smo od strane hladnjačara, otkupljivača i izvoznika koji sad uslovljavaju proizvođače da ih isplate na postojeće, niske cene. Očekujemo da na ovom prvom protestu u Ivanjici bude veliki broj malinara, i ovo je znak upozorenja izvoznicima da ispoštuju datu reč. Nastavljamo sa protestima u Arilju, Užicu, Dragačevu, i širom Srbije dok ne ispune ono što je dogovoreno.- rekao je predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović.

On je naglasio da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pokazao veliko razmevanje i maksimalno se zalagao da proizvođači budu plaćeni za svoj rad, te da su hladnjačri na ovaj način obmanuli ne samo malinare već i njega i državu.

Izvor: info LIGA

Нема коментара:

Постави коментар