петак, 29. јун 2018.

CENU MALINE DIKTIRA POLJSKA: MORA SE PRILAGOĐAVATIBerba malina u BiH je u završnoj fazi pa se svi uključeni u proizvodnju ovog voća okreću otkupu.

Na cenu će najviše uticati rod u Poljskoj i ostalim zemljama velikim svetskim proizvođačima, kojima će se morati prilagođavati kako bi bili konkurentni.

Dok proizvođači očekuju da za kilogram dobiju isto koliko i prošle godine, a to je od 1,9 do 2,2 KM, hladnjačari sumnjaju da će tako nešto biti ostvarivo s obzirom na ne tako dobar kvalitet i viškove na lageru iz ranijih sezona, prenosi Capital. 

“Što se tiče skladištenja, zasad nismo imali nikakvih problema i otkup nije stao nijednog momenta. Međutim, zasad nemamo nikakvu informaciju o otkupnoj ceni. Generalno, s obzirom na celu sezonu, nama bi odgovarale prošlogodišnje cene”, kazao je Ljubiša Alempić iz Udruženja “Vilamet”, a koje okuplja malinare sa područja Milića, Bratunca i Srebrenice. 

On smatra kako će neizvesnost u vezi s otkupom i cenom, koja je niža iz godine u godinu, dovesti do gašenja proizvodnje i uništavanja mnogih malinjaka, a što će na kraju dovesti i do pada proizvodnje.

Izvor: B 92

Нема коментара:

Постави коментар