четвртак, 07. јун 2018.

DRŽAVA ĆE POSREDOVATI U RAZGOVORIMA MALINARA I HLADNJAČARAPredstavnici malinara zadovoljni su sastankom sa ministrom Nedimovićem i kažu da su dobili obećanje da će država posredovati u razgovorima malinara i hladnjačara o dnevnoj otkupnoj ceni.

Ministarstvo poljoprivrede će, usled poremećaja na tržištu, obezbediti komunikaciju između predstavnika proizvođača i otkupljivača malina u cilju ravnomernog snošenja troškova koji su rezultat aktuelnih dešavanja u sektoru malinarstva, dogovoreno je na sastanku malinara i ministra Branislava Nedimovića.

Kako je saopštilo Ministarstvo, dogovoreno je i da se zajedničkim naporima obezbedi investitor koji bi izgradio prerađivačke kapacitete u tom delu zemlje i na taj način obezbedio sigurniji plasman maline za proizvođače.

Nedimović je na sastanku istakao da je Ministarstvo spremno da pomogne u dodatnom snižavanju troškova proizvodnje maline kroz sistem subvencija, ali i nabavku repromaterijala.

Takođe, značajan pomak se očekuje i kroz ulogu Nacionalnog saveta za malinu, koji će konačno utvrditi proizvođačke cene, odnosno cenu koštanja proizvodnje maline za različite krajeve Srbije, ali i krajnje izvozne cene ovog voća.

Nedimović se danas u Ministarstvu sastao sa predstavnicima Udruženja "Limska dolina" iz Prijepolja i Priboja, kao i sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice.

Predsednik Udruženja "Limska dolina Prijepolje" Sanel Dizdarević rekao je novinarima posle dvočasovnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede da je dogovoreno da se iduće nedelje organizuje sastanak malinara i hladnjačara u Privrednoj komori Užice.

"Nama je bitno da će se ići u realizaciju rešavanja dnevnih otkupnih cena koje su bile pogubne za nas proizvođače i koje bi nas dokusurile", rekao je Dizdarević u kratkoj izjavi novinarima.

Naveo je da se tek ušlo u proces dogovaranja, te podsetio da su pre dva dana dva najveća kupca u Srbiji izašla sa cenom maline u Arilju od 125 do 130 dinara. Kako je rekao, cena će u narednom periodu rasti kako berba bude odmicala.

Na današnjem sastanku sa ministrom Nedimovićem bili su pored predstavnika Udruženja "Limska dolina" iz Prijepolja i Priboja, i predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica.

Otkupljivači su prethodnih dana malinarima iz Prijepolja nudili dnevnu otkupnu cenu od 50 do 100 dinara po kilogramu kojom su oni nezadovoljni, a zbog čega su od subote do utorka uveče, blokirali put ka Crnoj Gori.

Нема коментара:

Постави коментар